Nejlepší Mrkvový Dort

Sladké
Supermarket
Dort(íčk)y
Velikonoce
Párty!

Bezkonkurenční mrkvový dort s makadamiovými či vlašskými ořechy, zázvorem a kokosem z Vegan with a Vengeance, který si pochvalují snad všichni, kteří ho kdy ochutnali. Sázka na jistotu .). Jako krém můžete použít klasický americký "buttercream" z původního receptu, ale já jednoznačně preferuji nakyslý, kešu-"tvarohový" krém, který se k mrkvovému dortu skvěle hodí. Rozhodnutí nicméně nechám na vás a uvádím oba recepty. Jak to platí u většiny dortů, i tenhle můžete udělat ve formě malých dortíčků - cupcakes. Je to jen na vás.

 


Ingredience uvedené v receptu vystačí na dort o velikosti z prvního obrázku.

Ingredience:
Korpus:
2 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
1 žíce prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
3/4 lžičky soli
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 hrnek kvalitního ananasového džusu
1/2 hrnku oleje
3/4 hrnku (hnědého) cukru
1/2 hrnku javorového sirupu
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 hrnek makadamiových ořechů (skvěle se hodí i vlašské)
1/4 hrnku najemno nakrájeného sušeného zázvoru (např. proslazené plátky)
1 hrnek strouhaného sušeného kokosu (skvělou chuť a aroma má bio kokos)
2 hrnky najemno nastrouhané chutné mrkve

 

Mrkvový dort jako cupcake


"Máslový" kokosový krém:
1/4 hrnku rostlinného másla (např. Alsan Bio či ViveBio) o pokojové teplotě
1/4 hrnku kokosvého mléka
1 lžička vanilkového extraktu
2 hrnky cukru moučka
1 hrnek strouhaného (bio) kokosu + další kokos na ozdobu

Kešu "tvarohový" krém:
625 gr bílého veganského jogurtu (domácí ořechový nebo kupovaný sojový Provamel, Alpro, Sojade)
200 gr kešu ořechů natural
3 lžíce polohrubé mouky
150 gr (1 a 1/4 hrnku) cukru moučka
110 gr (1/2 hrnku) rozpuštěného vychladlého kokosového oleje (pokud neholdujete kokosové chuti, použijte deodorizovaný kokosový tuk, např. značky Naturata, k dostání v bioobchodě v Bělehradské)
citronová šťáva z půlky nebo jednoho citronu

 

Postup:
Korpus: Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno formy můžete dát pečící papír. Ve větší míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, sůl a koření. V jiné misce smíchejte ananasový džus, olej, cukr, javorový sirup a vanilku. Směs s moukou postupně vmíchávejte do tekutých ingrediencí, když máte hladké těsto, přimíchejte nasekané ořechy, zázvor, kokos a mrkev. Přelijte do formy a pečte asi hodinu. Poté udělejte test špejlí (píchněte špejli do dortu a vyjde-li bez lepkavých drobků, je hotovo), dort vyndejte z trouby a nechte vychladnout ve formě. Dort můžete rozříznout a zdobit až když je plně vychladlý.

"Máslový" kokosový krém: Rostlinné máslo vyšlehejte šlehačem, poté přidejte kokosové mléko a vanilku a dobře zamíchejte. Postupně přisypávejte moučkový cukr a prošlehávejte šlehačem dokud krém není nadýchaný. Vmíchejte kokos, přikryjte mísu a krém nechte nejméně hodinu odpočinout v lednici.

Kešu "tvarohový" krém: Jogurt, kešu a citronovou šťávu dejte co mixéru a dobře rozmixujte. Poté přidejte ostatní ingredience a pokračujte v mixování. Když je krém úplně hladký, nechte ho vychladnout a dobře ztuhnout v lednici (ideálně déle než 3 hodiny).

 

 

Dort můžete ozdobit mrkvičkami z marcipánu. Marcipán obarvěte oranžovou barvou, vytvarujte z něj malé mrkvičky, ostřím nože, namáčeným v kakaau do nich udělejte "špinavé" zářezy a jako nať použijte třeba čerstvou mátu.

Cupcakes  |  
Mufiny  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Tereza

|  28. června 2015 v 13:11

Ahoj vcera jsem delala a je uzasny, dal vy se udelat i z hladke mouky? Ziju v zahranici a polohrubou je tu obtizne dostat. Dekuji za odpoved.

V

Veganotic

|  28. června 2015 v 21:19

Myslím, že určitě :) (jinak v anglicky mluvících zemích používají all-purpose flour, to by měl být plus mínus ekvivalent polohrubé)

2

Peťa

|  12. dubna 2016 v 13:59

Ahoj! :) dneska jsem pekla a je skvělý! Všem moc chutná, jen jsme se museli obejít bez krému - snad se mi ještě nestalo aby se mi povedl - který se zdrcnul :(

3

Vendy

|  22. května 2016 v 20:40

Nejlepší! :)

4

Barbora

|  24. července 2016 v 19:49

ahoj, pecu tento dort uz potreti a pokazde se mi stane to same. rust se velmi zastavi a svrchni cast hluboce popraska. pekla jsem ve dvou ruznych troubach a stalo se to pokazde. delam neco spatne? teplotu dodrzuju, jinak je dort chutny, ale nevyrostne rovnomerne do vysky. diky!

5

Káča

|  20. září 2016 v 18:22

Prosím pěkně, a jaká asi byla velikost formy dortu z prvního obrázku? :))

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:36

bohužel už netuším, tipla bych tak 23 cm

6

Martin Janda

|  9. listopadu 2016 v 23:15

Prave pecu dort, je to radost, ty ingredience a vse... Jen chci delat ten tvarohovy krem a nechapu tu mouku, kdyz se ten tvaroh - krem nijak nezahriva. Opravdu je tam mouka bez tepelne upravy? Diky za rychlou odpoved a preji hezky vecer.

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:35

je to tak, ale můžete ji vynechat

PŘIDEJ KOMENTÁŘ