Nejlepší Mrkvový Dort

Sladké
Supermarket
Dort(íčk)y
Velikonoce
Párty!

Bezkonkurenční mrkvový dort s makadamiovými či vlašskými ořechy, zázvorem a kokosem z Vegan with a Vengeance, který si pochvalují snad všichni, kteří ho kdy ochutnali. Sázka na jistotu .). Jako krém můžete použít klasický americký "buttercream" z původního receptu, ale já jednoznačně preferuji nakyslý, kešu-"tvarohový" krém, který se k mrkvovému dortu skvěle hodí. Rozhodnutí nicméně nechám na vás a uvádím oba recepty. Jak to platí u většiny dortů, i tenhle můžete udělat ve formě malých dortíčků - cupcakes. Je to jen na vás.

 


Ingredience uvedené v receptu vystačí na dort o velikosti z prvního obrázku.

Ingredience:
Korpus:
2 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
1 žíce prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
3/4 lžičky soli
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 hrnek kvalitního ananasového džusu
1/2 hrnku oleje
3/4 hrnku (hnědého) cukru
1/2 hrnku javorového sirupu
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 hrnek makadamiových ořechů (skvěle se hodí i vlašské)
1/4 hrnku najemno nakrájeného sušeného zázvoru (např. proslazené plátky)
1 hrnek strouhaného sušeného kokosu (skvělou chuť a aroma má bio kokos)
2 hrnky najemno nastrouhané chutné mrkve

 

Mrkvový dort jako cupcake


"Máslový" kokosový krém:
1/4 hrnku rostlinného másla (např. Alsan Bio či ViveBio) o pokojové teplotě
1/4 hrnku kokosvého mléka
1 lžička vanilkového extraktu
2 hrnky cukru moučka
1 hrnek strouhaného (bio) kokosu + další kokos na ozdobu

Kešu "tvarohový" krém:
625 gr bílého veganského jogurtu (domácí ořechový nebo kupovaný sojový Provamel, Alpro, Sojade)
200 gr kešu ořechů natural
3 lžíce polohrubé mouky
150 gr (1 a 1/4 hrnku) cukru moučka
110 gr (1/2 hrnku) rozpuštěného vychladlého kokosového oleje (pokud neholdujete kokosové chuti, použijte deodorizovaný kokosový tuk, např. značky Naturata, k dostání v bioobchodě v Bělehradské)
citronová šťáva z půlky nebo jednoho citronu

 

Postup:
Korpus: Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno formy můžete dát pečící papír. Ve větší míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, sůl a koření. V jiné misce smíchejte ananasový džus, olej, cukr, javorový sirup a vanilku. Směs s moukou postupně vmíchávejte do tekutých ingrediencí, když máte hladké těsto, přimíchejte nasekané ořechy, zázvor, kokos a mrkev. Přelijte do formy a pečte asi hodinu. Poté udělejte test špejlí (píchněte špejli do dortu a vyjde-li bez lepkavých drobků, je hotovo), dort vyndejte z trouby a nechte vychladnout ve formě. Dort můžete rozříznout a zdobit až když je plně vychladlý.

"Máslový" kokosový krém: Rostlinné máslo vyšlehejte šlehačem, poté přidejte kokosové mléko a vanilku a dobře zamíchejte. Postupně přisypávejte moučkový cukr a prošlehávejte šlehačem dokud krém není nadýchaný. Vmíchejte kokos, přikryjte mísu a krém nechte nejméně hodinu odpočinout v lednici.

Kešu "tvarohový" krém: Jogurt, kešu a citronovou šťávu dejte co mixéru a dobře rozmixujte. Poté přidejte ostatní ingredience a pokračujte v mixování. Když je krém úplně hladký, nechte ho vychladnout a dobře ztuhnout v lednici (ideálně déle než 3 hodiny).

 

 

Dort můžete ozdobit mrkvičkami z marcipánu. Marcipán obarvěte oranžovou barvou, vytvarujte z něj malé mrkvičky, ostřím nože, namáčeným v kakaau do nich udělejte "špinavé" zářezy a jako nať použijte třeba čerstvou mátu.

Cupcakes  |  
Mufiny  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Tereza

|  28. června 2015 v 13:11

Ahoj vcera jsem delala a je uzasny, dal vy se udelat i z hladke mouky? Ziju v zahranici a polohrubou je tu obtizne dostat. Dekuji za odpoved.

V

Veganotic

|  28. června 2015 v 21:19

Myslím, že určitě :) (jinak v anglicky mluvících zemích používají all-purpose flour, to by měl být plus mínus ekvivalent polohrubé)

2

Peťa

|  12. dubna 2016 v 13:59

Ahoj! :) dneska jsem pekla a je skvělý! Všem moc chutná, jen jsme se museli obejít bez krému - snad se mi ještě nestalo aby se mi povedl - který se zdrcnul :(

3

Vendy

|  22. května 2016 v 20:40

Nejlepší! :)

4

Barbora

|  24. července 2016 v 19:49

ahoj, pecu tento dort uz potreti a pokazde se mi stane to same. rust se velmi zastavi a svrchni cast hluboce popraska. pekla jsem ve dvou ruznych troubach a stalo se to pokazde. delam neco spatne? teplotu dodrzuju, jinak je dort chutny, ale nevyrostne rovnomerne do vysky. diky!

5

Káča

|  20. září 2016 v 18:22

Prosím pěkně, a jaká asi byla velikost formy dortu z prvního obrázku? :))

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:36

bohužel už netuším, tipla bych tak 23 cm

6

Martin Janda

|  9. listopadu 2016 v 23:15

Prave pecu dort, je to radost, ty ingredience a vse... Jen chci delat ten tvarohovy krem a nechapu tu mouku, kdyz se ten tvaroh - krem nijak nezahriva. Opravdu je tam mouka bez tepelne upravy? Diky za rychlou odpoved a preji hezky vecer.

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:35

je to tak, ale můžete ji vynechat

7

an

|  11. října 2017 v 7:48

Ahoj, chtěla bych se jen zeptat, jestli to kokosové mléko do krému dáváš ztuhlé, nebo při pokojové teplotě. Děkuji

8

Lucie

|  16. března 2021 v 13:47

Tak tenhle mrkváč dělám po druhý za 5 dní! :D Opravdu je moc výbornej a to nejsem veganka, jen těmhle receptům fandím. Ten máslový krém je moc dobrej, akorát přidávám citrónovou šťávu

9

Daniela

|  13. července 2022 v 19:57

Nejsem z tohoto receptu zrovna nadšená. Dělala jsem verzi s máslovým krémem, možná by byl ten druhý lepší, ale dva hrnky cukru mi opravdu přijde strašně moc a ještě je i to těsto hodně sladké. Ananasový džus bych tam já osobně vůbec nedávala, je taky hodně sladký a docela mi tam vadil i chuťově, ale to je můj vkus, ostatním to soudě dle komentářů nevadí. Nicméně do korpusu bych dala buď cukr, nebo ananasový džus, ale oboje dohromady je už fakt moc. Celý dort mi přijde až nechutně sladký, opravdu bych doporučovala si to množství cukru upravit nebo zvolit ten druhý krém, který koneckonců doporučuje sama autorka, já osobně jsem ho nezkoušela, ale příště to určitě udělám buď s ním, nebo zkusím úplně jiný recept na mrkváč.

10

Jana

|  31. října 2022 v 13:29

Jeste, ze jsem si precetla posledni komentar. V dortu jsem vynechala cukr. Pridala jsem jen ananasovy dzus se sirupem a do masloveho kremu jsem dala pul hrnku cukru. Dort byl super, sladky tak akorat. Ty merne jednotky by se mohly upravit. 2 hrnky nastrouhane mrkve vychazi asi na 240g. Maslo asi 60g? S tim kremem jsem mela problem, masla bylo malo a neslo vyslehat a uz vubec ne smichat s mlekem. Mate nekdo nejaky tip? :) Dekuju

11

Hedvika

|  25. března 2024 v 20:03

Jani, máslo musí být pokojové teploty, aby šlo vyšlechat. Já ho nehám zteplat a pak ho stejně ještě hodím asi na 5 sekund do mikrovlnky a jde to krásně :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ