Veganské pusinky ze 2 ingrediencí

GlutenFree
Sladké
Supermarket
Sušenky
Vánoce
Velikonoce
Párty!

Další meta veganského vaření/pečení pokořena! Ač se to ještě nedávno zdálo nemožné, udělat sníh z čistě rostlinných ingrediencí je mnohem snažší, než bychom očekávali. Neptejte se mě jak, ale jedna šikovná francouzka přišla na to, že je možné do krásného pevného sněhu vyšlehat - připravte se na tu šokují informaci - vodu/nálev ze skleničky cizrny či třeba bílých fazolí! Cože?!? Ano, už je to tak! Více se můžete dočíst ZDE.

 

 

Důležité otázky:
"Není to hnusný?" NE! samotná voda, se kterou začnete, chutná po cizrně jen trochu a když k ní přišleháte cukr a vanilku či kakao, není cítit vůbec.Po upečení chutná výsledek úplně jako pusinky z bílků.
"Není to nezdravý?" Alnatura cizrna, kterou jsem ke svým experimentům použila já, obsahuje cizrnu, vodu a trochu soli, a to je vše! Žádné konzervanty apod.
"Nějak se mi to nezdá, sníh má být z vajec a ne z cizrny, BLÉÉ." Tsss, nejdřív si laskavě uvědomte, co je to vlastně vejce a jakou cestou vzniká a dostává se k vám (ano, roli tam hraje též slepičí kloaka) a pak se ofrňujte.

 

Takže, celý víkend jsem experimentovala a vařila, abych vám mohla přivést alespoň základní recept na pusinky. Vzhledem k tomu, že to je značná novinka, bude nutné vychytat podrobnější postupy, ale chápete to pole, které se nám otevírá?! Makronky, rolády, pusinky, piškoty a piškotové dortíčky... to vše bez toho, anižby bylo nutné využívat kvůli tomu jiný živočišný druh. Já si teď popravdě budu muset dát trochu pauzu, přecijen cukr už téměř nejím a teď jsme doma všichni nechutně zaslazení, ale KDYŽ JE TO V ZÁJMU VĚDY?!

 

 

Ingredience:

1 sklenička Alnatura cizrny (měly by fungovat i jiné značky či luštěniny, třeba bílé fazole, ale vyzkoušené to nemám. Jak na to z domácích luštěnin koukněte sem) - z jedné skleničky získáte přibližně 110 g tekutiny

cca 150 gr cukru

možno přidat:

1/4 - 1/2 xantanové gumy (stabilizátor pro bezlepkové pečení) když se chystáte dělat větší pusiny

mletá vanilka

rozpuštěná čokoláda

 

 

Postup:

Plech vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 100°C. Otevřte skleničku cizrny a tekutinu z ní slijte přes cedník do misky s vyššími okraji. Pokud se chystáte dělat větší pusinky, přimíchejte asi 1/4 lžičky xantanové gumy, která hmotu stabilizuje. Poté už jen šlehejte šlehačem - nejprve na nízké obrátky, poté postupně zvyšujte. Již cca po 20ti vteřinách by se měl začít tvořit sníh. Pokud děláte pusinky bez xantanové gumy, budete muset šlehat déle, v řádu 5 až 10 minut,

ale i tak se vám po dané době vytvoří velmi pevný sníh, který je např. možné tvarovat cukrářským sáčkem. Šlehejte tedy  dál, dokud se sníh nezpevní a poté po lžících zašlehejte cukr s vanilkou. Vložte do cukrářského sáčku a tvarujte malé pusinky, nebo velmi opatrně a jemně vmíchejte max. 50 g vychladlé rozpuštěné čokolády a lžící tvarujte na plech vyložený pečícím papírem velké pusiny. Mějte však na paměti, že čím víc věcí přidáte a čím budou pusinky větší, tím víc se při pečení rozplácnou.
Plech s připravenými pusinkami ihned vložte do předehřáté trouby a přibližně na 100°C pečte/sušte. Jednoduché malé pusinky bez přídavku kakaa nebo třeba jahodové marmelády trvají asi hodinu, s kakaem asi hodinu a půl. Na velké čokoládové pusiny si připravte nejméně dvě, dvě a půl hodiny. Po vyndání nechte pusinky chvíli vychladnout, poté by měly jít snadno odlepit od papíru. Malé pusinky jezte samotné nebo třeba namočené do čokolády, velké nejlépe s kokosovou šlehačkou a čerstvým ovocem (alá dezert Pavlova).

 

Samozřejmě jsem si u focení velkých pusin zapomněla dát kartu do foťáku, takže pěknou fotku upečených pusin bohužel nemám :(.

 

Co s všechnou tou cizrnou, která vám zbyde po experimentování? Na Veganoticu není o cizrnové recepty nouze! Zkuste třeba:

http://www.veganotic.cz/clanky/205-cizrna-na-paprice-s-porkem

http://www.veganotic.cz/clanky/209-cizrnovy-salat-something-smells-fishy

http://www.veganotic.cz/clanky/195-letni-zeleny-falafel-s-orechy-a-cerstvymi-bylinkami

http://www.veganotic.cz/clanky/270-letni-zavitky-s-tempehem-cizrnou-a-quinoou

http://www.veganotic.cz/clanky/83-zakladni-hummus

http://www.veganotic.cz/clanky/219-skvely-hummus-s-cervenou-repou

http://www.veganotic.cz/clanky/141-hasperat-s-hummusem-a-spenatem

http://www.veganotic.cz/clanky/202-sendvic-s-rajcatovo-bazalkovym-pestem-hummusem-a-avokadem

http://www.veganotic.cz/clanky/281-pohanka-s-humusem-a-pecenou-mrkvi

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

Filip

|  15. března 2015 v 11:41

Tak to koukám jak blázen! Jdu na to!

2

Ilarka

|  15. března 2015 v 12:28

Nejde mi otevřít příloha u cizrny :(

V

Veganotic

|  15. března 2015 v 14:26

Upraveno, dík za upozornění.

3

Vegan Food Porn

|  15. března 2015 v 16:13

Jojo, v rámci vědy jsem se teď taky nacpala cukrem :) I když tedy nic tak převratného jsem neobjevila :D Díky za tip, nechám to nějakou dobu odležet a pak si tvůj zázrak vypůjčím, pokud to nevadí ;)

4

Vegan Food Porn

|  15. března 2015 v 16:13

Jojo, v rámci vědy jsem se teď taky nacpala cukrem :) I když tedy nic tak převratného jsem neobjevila :D Díky za tip, nechám to nějakou dobu odležet a pak si tvůj zázrak vypůjčím, pokud to nevadí ;)

5

YahoodkaCZ

|  15. března 2015 v 17:54

To vypadá skvěle. Děkuji za recept :)

6

Terkognito

|  16. března 2015 v 1:49

Ahoj, já už mám dávno spát a ztím v troubě za mnou rostou pusinky... Nepoužila jsem xanthan a pusinky se ovšem úplně roztekly...tak jsem je srovnala do latě muffinovými košíčky. Uvidíme, jestli z nich budou pusinky usměvavé a vřelé... ;)

7

Sasa

|  16. března 2015 v 19:50

Tak jsem dneska delala, super napad! Ale mam ty pusiny uplne dute:-(

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:25

možná příliš dlouhá doba pečení? těžko říct, jsme přecijen v začátcích :)

8

tamara

|  16. března 2015 v 21:14

právě jsem vytáhla z trouby zkušební várku a je to geniální. Povedly se neuvěřitelně. Tak primitivní, voda z cizrny... Pořád se tomu musím usmívat :) děkuji moc

9

Markéta

|  17. března 2015 v 11:22

Už se těším! A dotaz.. jde použít guarová guma? bude fungovat stejnak?

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:25

Vyzkoušené to nemám, ale řekla bych, že ano.

10

S.

|  17. března 2015 v 23:19

Jsi nejlepší! Zítra peču dort, tak do toho zkusím zašlehat ten sníh, uvidíme, třeba bude korpus "dortovější" :)

11

S.

|  18. března 2015 v 16:38

Zkušební várka už se mi peče v troubě, budou s kokosem :)

12

Lucy

|  18. března 2015 v 20:30

Neuvěřitelné!!!!! Hned zitra brzdím v DM pro cizrnu:)

13

luc42

|  26. března 2015 v 12:21

Vyslahane chutili dokonale!!! Skoro nebolo co dat na plech:P Ale vo finale sa nam roztiekli uplne na vodu v trubele. Skusime (ja a moje 3rocne druhe ja) nabuduce dosypat nejaky ztuzovac.. okrem xantan a guar gumy by este mohlo fungirovat aj nieco ine? Stuzovac na slahacku napr? Inak napad prevratny. Az som z toho cela vzruseta :)

V

Veganotic

|  26. března 2015 v 16:07

Musím říct, že mě fungujî skvěle i bez jakéhoki ztužovače - jen cizrnová voda a cukr. Je ale třeba, aby byl sníh opravdu pevný (bez xantan gumy klidně šlehat až 10 minut). Pokud se roztekli, snižte teplotu v troubě, patrně je tam vyšší teplota, než udává display.

14

Wendy (wendys-neverland.blogspot.cz)

|  26. března 2015 v 15:44

Tak jsem je zkusila. Po vyšlehání s cukrem chutnal sníh fakt odporně, na plechu se všechny pusinky roztekly, pospojovaly se, upekly se tenké plačičky, které jsem musela rvát z papíru a při tom je rozlámala, ale chuťově dobrý. :'D Taky by mi stačil jeden plech, z toho množství peču už třetí. ._.

V

Veganotic

|  26. března 2015 v 16:09

A co jsi použila za cizrnu? Odporně by to fakt chutnat nemělo, ta alnatura chutná po přidání cukru velmi neutrálně až nijak. Je nutné vyšlehat to do opravdu pevného sněhu, klidně několik minut. Jestli se roztekly, sniž teplotu v troubě, patrně je reálně vyšší, než udává display.

15

luc42

|  26. března 2015 v 17:50

JO a nadsena som to vyblabotala svojmu muzovi a okamzite ma zmrazil vykladom o tom ako je nalev zo strukovin skodlivy. :/ Je to pravda zeny, damy, defcata? Je v tej vode/vyluhu nieco co moze uskodit? Ale teda rozladil ma pekne,,,

16

NikolBelle

|  26. března 2015 v 18:29

Tak my máme v troubě a už také vodu... ách joo, my se toolik se synem těšili :(

17

Božena

|  27. března 2015 v 0:41

Piekla (sušila) som, boli famózne, držali tvar, pridala som 1/4 lyžičky guarovej gumy. Sneh bol taký pevný, myslím si že nebolo treba ani guarovú gumu použiť.!!! Moji vegáni boli unesení. Ďakujem za "prevratný" recept.! Vložila by som aj foto, ale neviem :-((( Chodím rada na Vašu stránku, veľa receptov som varila aj piekla, všetky sa vydarili a boli skvelé. Môj top je zázvorová roláda :-)

18

Wendy (wendys-neverland.blogspot.cz)

|  27. března 2015 v 1:34

Měla jsem cizrnu BIOLIFE (http://biopotraviny.bioweb.cz/cz/e-shop/411588/c16509-sterilovana-zelenina/cizrna-biolinie-400g.html), obsahuje taky jen cizrnu, vodu a sůl. Nevadí, zklamaná nejsem, příště zkusím šlehat ještě déle (dělala jsem to asi 3 minuty a teď vidím v komentářích těch 10 minut, ok, ok), péct na míň a snad si i pořídím nějakou tu gumu. :D

19

kačka

|  1. dubna 2015 v 15:39

Cizrna biolinie - 160g nálevu - je z toho litr sněhu! 8-D S moučkovým cukrem... vyrábím pusinky a jde to dobře :) Z pečícího papíru jdou lehce, ty větší se spojily, jsou sladkééé v jakémkoli tvaru =) Experiment nad experimenty, netušené možnosti cizrnového nálevu! Skvělé! díky!

20

KateMia

|  3. dubna 2015 v 13:20

To luc42 - s tou škodlivostí nálevu luštěnin bych to neviděla tak horké. Nevím, jak u průmyslového zpracování cizrny, ale připravila jsem si nálev doma - cizrnu jsem máčela o dost déle (24h) a nálev měnila po 6 hodinách, na vaření pak dala nový nálev. Uvařila jsem to v papiňáku a nálev je krásně vazký a sníh držel skvěle.

22

vegan007

|  11. května 2015 v 20:16

Povedly se a jsou moc dobré, akorát jsem sušila asi tři hodiny, bála jsem se, aby nespadly tak jsem sušila na nižší stupeň :-) Moc děkuji za receptík, neměla jsem pusinky co jsem se stala vegankou a to už je deset let!

23

vegan007

|  11. května 2015 v 20:19

Ještě jen, že cizrnu jsem použila z Lidu a šlo to krásně, za chvíli začala pěnit :-)

25

Dinara

|  22. srpna 2015 v 12:24

There is a dress code for the temple. They are very tonelart about it though but if you want to respect their rules, it is long trousers for men, long skirts or trousers for women and shoulders covered for men and women.

26

sára

|  10. listopadu 2015 v 16:36

Vinikající! ted jsem dopekla..

27

Tinuvien

|  10. prosince 2015 v 20:07

Úžasné, díky za recept. Musím nálev příšě ještě trochu zredukovat, dělala jsem svůj. Ale chuťově a konzistentně bomba. Ochutila jsem je místo kakaa kardamomem.

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:50

to zní dobře, díky za tip :)

28

Klarokesi

|  17. března 2016 v 21:26

Tak v mé plynové troubě super vypadající pusinky úplně zmizely, ale chybama se člověk učí, takže příště snížím teplotu na úplné minimum a uvidíme... každopádně zbytek (hlavně malin a kakaa :-) jsem sešrkábla, smíchala s chia semínky a dala do lednice, bude na snídani :-) taky díky za prima tip, to vychytám...

29

Ali

|  18. března 2016 v 14:00

Pusinky vyšli skvele, ale keďže som ich chcela na parížske rohlíčky, od krému mi zvlhli. Máte niekto odskúšanú variantu, na ktorú je možné dávať krémovú plnku? Ďakujem :)

30

Stáňa

|  12. dubna 2016 v 15:20

Díky za recept a prosím o radu. Už je dělám potřetí, ale dnes jsem přidala kokos. Už jsem měla litr krásného sněhu a jak jsem tam dala ten kokos, v tu chvíli se z toho stala voda. Nevíte prosím, čím by to mohlo být? Případně tip, co se z toho dá teď udělat?

31

Jana

|  29. září 2016 v 12:44

Ahoj, nezkoušel někdo přidat kokos a udělat z toho kokosky ?

32

Jana

|  29. září 2016 v 12:45

Aha, vidím, že zkoušel..jen jsem to nedočetla:-)

33

Renata Procházková

|  10. října 2016 v 17:21

vypadá to moc dobře. díky za tip. jde to i bez cukru? nejím cukr.

34

bodlin.ka

|  1. prosince 2016 v 20:26

Taky jsem to zkoušela jako kokosky, ale (přinejmenším bez ztužovače) to asi nepůjde... Dopadla jsem jako Stáňa. Sníh byl krásně hustý, pevný, ale po přidání strouhaného kokosu začal ihned řídnout, takže do trouby už nešly hezky tvarované pusinky, ale beztvaré hroudičky. V troubě se těsto nejdřív hezky vyfouklo a vypadalo to, že i když nemá žádný estetický tvar, bude to ok, ale pak mi splasklo. No nic, i to se dá sníst, i když s pusinkami nebo kokoskami už to nemá moc společného. Nechala jsem tedy dosušit a pak seškrábala z pečícího papíru kokosové placičky. A teď pozor: těsto řídne i po usušení! Po vyjmutí z trouby a vychladnutí byly "kokosky" pevné, suché a křupavé, ale během cca 4-5 hodin úplně změkly a zlepkavěly na gumu, asi jako když se vám roztečou karamelky, a udělaly se v nich obrovské vzduchové bubliny (mnohem větší, než minibublinky, které jsou ve sněhu normálně). Prostě a jednoduše tenhle sníh v kombinaci s kokosem - alespoň v mém případě - po upečení tvar nedržel. Zkusím to příště s tím ztužovačem, ale beztak mám podezření, že to bude určené k okamžité konzumaci, protože už za pár hodin to ztrácí i tu trochu kýžených vlastností, co to po upečení mělo :-)

35

Katka

|  10. prosince 2016 v 19:54

Mne kokosky vychazeji krasne - opravdu dlouho sleham cizrnovou vodu, pak zasleham cukr. A snih pak uz jen lzici pridavam do kokosu, trochu promicham a vytvaruju kokosky na plech.

36

Jana

|  23. prosince 2018 v 9:44

Pecka! Upekla jsem a jsou nádherné! A navíc jsou z odpadního materiálu z cizrny, který běžně vyhazuji. Gumu jsme tam nedávala a šlehala jsem i tak jen chvilku, podobně dlouho jako normální bílek, určitě to nebylo ani těch pět minut. Schválně otestuji na kamarádech, jestli poznají, že je na těch pusinkách něco "divného", já myslím, že pokud nebudou mít těsně před tím v puse klasickou pusinku, tak nic nezjistí a budou chtít akorát další!

37

Lenka

|  9. dubna 2019 v 11:26

Myslíte, že by to šlo i bez cukru? Zkoušel to už někdo?

38

kamila

|  21. října 2019 v 23:53

Ahoj, aky cukor ste vyskusali? Ja biely (repny) nepouzivam, len trstinovy alebo brezovy. Budu fungovat? Treba dat praskovy? Dik za odpoved.

39

Zdeňka

|  27. listopadu 2019 v 12:59

Ahoj, většina z Vás si tento recept oblíbí, protože vajíčka nechce jíst. Ale mě pomohl, abych mohla udělat něco pro kojící kamarádku, která má syna s mnoha alergiemi. Takže mockrát dekuju, skvělý nápad, skvele funguje

40

Terez

|  20. prosince 2020 v 20:22

Ahoj, tak mě se tedy dílo nepodařilo. Použila jsem nálev v té levnější cizrny, kterou jsem zrovna měla doma. Přidala moučkovy cukr a trochu vanilkového extraktu... Může to být tou vanilkou, že to nezačalo ani pěnit? Kde se stala chyba.. Moc děkuji za rady.

41

Martina

|  20. února 2021 v 21:33

Pusinky chuťově vynikající, ale vnitřek zmizel a suším už 2 hodiny, po hodině jsem přidala teplotu ze 100 na 120, protože byly uvnitř pořád tekuté. Co dělám špatně, prosím?

42

Martina

|  21. února 2021 v 7:57

Tak na konec se povedly, opravdu je třeba nízká teplota a sušit dloooouho :)

43

Andrea Hadravová

|  12. dubna 2022 v 10:14

Zdravím, plánuji upéct pusinky jako ozdoby na narozeninový dort a ráda bych si je připravila dopředu. Zajímá mne tedy možná doba skladování - nevíte, prosím, jak dlouho vydrží pusinky po upečení/sušení? A jak je skladovat, aby vydržely čerstvé a chutově stále dobré? Bojím se, aby nezvhly, příp. nezplesnivěly...klasické pusinky vím, že vydrží v uzavřené skleněné/plechové/plastové nádobě při pokojové teplotě klidně i pár týdnů, ale s vegan začínám, takže nemám vůbec ponětí..moc děkuji. Andrea H.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ